3 Cloze Practice Sets – Part 13 Cloze प्रैक्टिस सेट - भाग 1

Cloze Test 1
In the past couple ___(1)___ years, China had begun allowing encouraging, companies and people
____(2)___ invest more of their wealth overseas. Doing ___(3)___ helped reduce deflationary pressures at
home from chronic overinvestment and overcapacity ___(4)___ increased China's influence around the
world. But a trickle ___(5)___ money leaving China to buy houses and other overseas investments has become
___(6)___ flood this winter.
 
The central bank has responded by trying for the past three weeks to slowly guide
____(7)___ currency down as a away to help bolster exports and ____(8)____ make overseas investments
seem more expensive ____(9)___ less appealing. This week, regulators also put in place a so - called circuit
breaker ___(10)___ the market, a mechanism that halts trading when shares fall too steeply. 
1)
A. at
B. of
C. one
D. the
 
2)
A. so
B. at
C. but
D. to
 
3) 
A. so
B. at
C. but
D. to
 
4)
A. but
B. of
C. at
D. has
 
5)
A. of
B. a
C. at
D. so
 
6)
A. in
B. of
C. at
D. a
 
7)
A. the
B. a
C. as
D. of
 
8)
A. on
B. of
C. also
D. to
 
9)
A. with
B. and
C. at
D. then
 
10)
A. the
B. for
C. a
D. at
 
 
Cloze Test 1 Answer:
1. Option 'B'    2. Option 'D' 3. Option 'A'    4. Option 'C' 5. Option 'A'    6. Option 'D' 7. Option 'A'    8. Option 'C'
9. Option 'B'    10. Option 'B'
 
 
------------------------------------
 
Cloze Test 2: 
Around the world, forests are being __(1)__ at a rate of about thirteen million hectares a year and deforestation accounts for an estimated 17% - 20% of all global emissions. In addition, forests and other terrestrial carbon sinks play a __(2)__ role in preventing runaway climate change, soaking up a full 2.6 Gt of atmospheric carbon every year. The destruction of forests, therefore, not only emits carbon-a staggering 1.6 Gt a year, which severely __(3)__forests capacity to absorb emissions from other sources-but also drastically __(4)__the amount of forested land available to act as a carbon sink in the future.
 However, the effects of deforestation extend beyond carbon. Rainforests __(5)__ a wide variety of ecosystems services, from regulating rainfall to purifying groundwater and keeping fertile soil from __(6)__; deforestation in one area can seriously damage food production and __(7)__ to clean water in an entire region. The value of global ecosystem services has been estimated at 33 trillion USD each year (almost half of global GDP), but these services have been taken for granted without a mechanism to make the market reflect their value.
 
Rainforests are also a home and __(8)__ of income for a huge number of people in Africa, Asia and South America. __(9)__ this, economic pressures frequently drive both logical communities and national governments in the developing world to __(10)__ these forests in ways that are unsustainable, clear-cutting vast areas for fuel, timber, mining or agricultural land.
1. A. ended                
B. destroyed                        
C. extinct                              
D. killed                  
E. wasted
Ans: B
 
2. A. tough                
B. important                          
C. vital                                    
D. biggest              
E. effective
Ans: C
 
3. A. affects              
B. diminishes                        
C. increases                          
D. alternates        
E. impairs
Ans: E
 
4. A. plagues              
B. develops                          
C. reduces                            
D. shortens            
E. influences
Ans: C
 
5. A. sell                    
B. offer                                  
C. give                                    
D. provide            
E. earns
Ans: B
 
6. A. transforming                    
B. decoding                          
C. erupting            
D. draining            
E. eroding
Ans: E
 
7. A. handiness                        
B. excess                                
C. availability        
D. access                
E. supply
Ans: D
 
8. A. beginning                          
B. source                              
C. ways                  
D. references      
E. measure
Ans: B
 
9. A. Despite                              
B. Also                                    
C. Inspite                
D. Apart                
E. Beside
Ans: A
 
10. A. exploit                              
B. encompass                      
 C. nurture              
D. work                  
E. improve
Ans: A
 
-------------------
 
CLOZE TEST 3
Vaccination is a term coined by Edward Jenner for the __ 1 __ of administering live, albeit weakened, microbes to patients, with the intent of conferring immunity against a targeted form of a related __ 2 __ agent. Vaccination (Latin: vacca—cow) is so named because the first vaccine was derived from a virus affecting cows: the cowpox virus, a relatively benign virus that, in its __ 3 __ form, provides a degree of immunity to smallpox, a contagious and __ 4 __ disease. In common speech, 'vaccination' and 'immunization' generally have the same colloquial meaning.
 
Vaccination efforts were initially met with some resistance before early success brought widespread acceptance and mass vaccination campaigns were undertaken. The eradication of smallpox is considered the most spectacular success of vaccination. The last natural case of smallpox was discovered on October 26, 1977 in Somalia. This date is considered the anniversary of the __ 5 __ of smallpox.
 
Modern-day critics of vaccination are concerned that __ 6 __ vaccination plays a role in autoimmune disease and autism, though large-scale scientific studies have failed to find a link. In the generic sense, the process of triggering immune response, in an effort to protect against infectious disease, works by 'priming' the immune system with an 'immunogen'. Stimulating immune response, via use of an infectious agent, is known as immunization. Vaccinations __ 7 __ the administration of one or more immunogens, in the form of live, but weakened (attenuated) infectious agents, which __ 8 __ are either weaker, but closely-related species (as with smallpox and cowpox), or strains weakened by some process. In such cases, an immunogen is called a vaccine.
 
Some modern vaccines are administered after the patient already has contracted a disease, as in the cases of experimental AIDS, cancer and Alzheimer's disease vaccines. Vaccinia given after exposure to smallpox, within the first four days, is reported to __ 9 __ the disease considerably, as vaccination within the first week is thought to be beneficial to a degree. The essential theory behind such immunizations is that the vaccine triggers __ 10 __  immune response than the natural infection itself.
1.       a. process          
b. transmission          
c. procedure              
d. growing
 
2.      a. sick                
b.unhealthy            
c. disease                  
d. sickness
 
3. a. healthy          
b.demi                    
c. sick                      
d. weakened   
 
4. a. deathable        
b.dead                    
c. deadly                  
d. deathly
 
5.  a. eradication      
b.existence              
c. killing                  
 d. terminate
 
6.       a. childhood        
b.adulthood            
c.  childish                
d. children
 
7.       a. produce          
b. involve                  
c. need                  
 d. acquaint
 
8.       a. virtually          
b.normally                
c. usually                  
d. always
 
9.       a. attenuate        
b.diminish                
c. eradicate              
d. disappear
 
10.     a. super              
b.huge                    
c. enormous              
d. superior
 
 
Answers: 
1.       process                
2.       disease                 
3.       weakened   
4.       deadly                  
5.       eradication  
6.       childhood    
7.       involve                 
8.       normally               
9.       eradicate     
10.     superior

asasa