50 August Current Affairs one liners50 अगस्त 2016 के सवाल

1__ committee has been set up to review e-commerce rules ?
Ans- NITI Aayog CEO

2 AS per recent survey of Transparency International, what is India rank ...?
Ans- 76th

3 Govt has identified 1.36 crore non-filers under ... ?
Ans- NMS

4 Jyothilakshmi who died recently...
Ans- Tamil actress

5 Where is Kudankulam Nuclear Power Plant ?
Ans- Tamilnadu

6 Niti Aayog has tied up with __ to set up a portal on energy data ?
Ans- US

7 Daughters' Day is observed on... ?
Ans- August 11

8 Who is the new chairman of Central Silk Board ?
Ans- K M Hanumantharayappa

9 __ has decided to use drones to monitor traffic ?
Ans- Maharashtra

10 __ launched a satellite to get accurate images of earth ?
Ans- China

11 Which state has started Rhino horn verification process ?
Ans- Assam

12 Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 seeks to raise maternity leave for working women from existing 12 weeks to __ for two surviving children ?
Ans- 26 weeks

13 Which committee has been formed to review the existing media policy for communicating the activities of the board and the income tax department to the public ?
Ans- Gopal Mukherjee committee

14 Ikea, a global leader in retail furniture, has laid the foundation for its first store in India in... ?
Ans- Hyderabad

15 Who is the new brand ambassador of Savlon ?
Ans- Saina Nehwal

16 The Early Childhood Care and Education policy notified by Union Government aims to achieve holistic development of children below...?
Ans- Six years of age

17 Hanif Mohammad who died recently was a famous
Ans- cricketer

18 Krishna Pushkar is related with...
Ans- Both 2 and 3

19 __ has decided to make Aadhar Card mandatory for procurement of paddy in the state ?
Ans- Odisha

20 Who is the writer of the book - What Lies Between Us ?
Ans- Nayomi Munaweera

21 The Maternity Benefit (Amendment) Bill, 2016 seeks to amend the Maternity Benefit Act
Ans- 1961

22 Sri Lanka and ___ have finally signed a tripartite agreement to proceed with the construction of a Financial City Center in capital Colombo.
Ans- China

23 Who is appointed as the Managing Director of Microsoft India Research Lab located in Bengaluru?

Ans- Sriram Rajamani

24 First state to ratify Constitution (122nd Amendment) (GST) Bill, 2014?
Ans- Assam

25 China Wang Yi who is on India visit is...
Ans- Foreign Minister of China

26 __ has become the first swimmer to win four consecutive gold medals in same event?
Ans- Michael Phelps

27 Name the legendary Pakistani cricketer, often dubbed as Little Master, who passed away recently.
Ans- Hanif Mohammad

28 Kudankulam Nuclear Power Plant has been developed with the help of...
Ans- Russia

29 Name the two states for which the Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation (HUPA) approved construction of over 37013 houses for the urban poor.
Ans- Karnataka and Haryana

30 What was the theme of the International Meeting on Counter Terrorism that was held in Bali, Indonesia?
Ans- Countering Cross Border Movement of Terrorism

31 Railway Budget set to be merged with Union Budget from ... ?
Ans- 2017-18

32 First rail budget was presented in ... ?
Ans- 1924

33 __ has been formed following India’s ratification of the WTO Trade Facilitation Agreement (TFA) in April ?
Ans- NCTF

34 Nasscom has launched operations of its startup warehouse in ...?
Ans- Visakhapatnam

35 AMRIT 10th Pharmacy has been launched at... ?
Ans- Safdarjung, New Delhi

36 ___ has launched Project Ananya aimed at digital banking ?
Ans- Syndicate Bank

37 ___ and Korea Development Bank have signed a memorandum of understanding to enhance business synergies ?
Ans- State bank of India

38 Lionel Messi is related with... ?
Ans- Football

39 World Bio Fuel Day is observed on... ?
Ans- August 10

40 ____ to grant 33% reservation to women in Urban Local Bodies ?
Ans- Nagaland

41 Dipika Pallikal is related with ___ ?
Ans- Squash

42 ___ has acquired gaming startup Beam ?
Ans- Microsoft

43 Union Ministers M Venkaiah Naidu and Water Resources Minister Uma Bharti has jointly launched Smart Ganga City programme in __ cities?
Ans- 10

44 IRDAI recently has imposed Rs 35 lakh fine on __ for violation of various norms including outsourcing activities and corporate governance guidelines ?
Ans- Bharti AXA General Insurance Co Ltd

45 National Payments Corporation of India (NPCI) has tied up with __ to launch a mobile application for their customers ?
Ans- Union Bank of India

46 Who got best actor award in Indian Film Festival (IFF) of Melbourne 2016 ?
Ans- Nawazuddin Siddiqui

47 Na Muthukumar who died recently was a famous...
Ans- Tamil Lyricist

48 International Youth Day was observed on ... ?
Ans- August 12

49 2nd state to ratify Constitutional amendment bill on GST is...?
Ans- Bihar

50 Puducherry observes De Jure Transfer Day on..
Ans- August 16

1.__ समिति ई-कॉमर्स के नियमों की समीक्षा करने के लिए स्थापित किया गया है?

Ans. नीति आयोग के मुख्य कार्यकारी अधिकारी

2. ट्रांसपेरेंसी इंटरनेशनल के हाल के एक सर्वेक्षण के अनुसार भारत की रैंक क्या है?

Ans. 76 वें

3. सरकार के अधीन 1.36 करोड़ गैर-filers की पहचान की है ...?

Ans. एनएमएस

4. ज्योथिलक्ष्मी एक ___ थी ?

Ans. तमिल अभिनेत्री

5. कुडनकुलम परमाणु ऊर्जा संयंत्र कहां है?

Ans. तमिलनाडु

6. नीति आयोग को ऊर्जा के आंकड़ों पर एक पोर्टल स्थापित करने के लिए __ साथ करार किया है?

Ans. अमेरिका

7. बेटि दिवस ___ मनाया जाता है ?

Ans. 11 अगस्त

8. केन्द्रीय रेशम बोर्ड के नए अध्यक्ष कौन है?

Ans. केएम हनुमंतरायप्पा

9. __ ने यातायात की निगरानी के लिए ड्रोन का उपयोग करने का फैसला किया है?

महाराष्ट्र

10. __ ने एक उपग्रह पृथ्वी की सटीक चित्र प्राप्त करने के लिए शुरू की?

Ans. चीन

11. किस राज्य ने गैंडे सींग सत्यापन प्रक्रिया शुरू की है?

Ans. असम

12. मातृत्व लाभ (संशोधन) विधेयक, 2016 मातृत्व अवकाश को __ बढ़ाने के लिए है?

Ans. 26 सप्ताह

13. __ समिति और जनता के लिए आयकर विभाग बोर्ड की गतिविधियों से संवाद स्थापित करने के लिए

मौजूदा मीडिया नीति की समीक्षा करने के लिए गठित किया गया है?

Ans. गोपाल मुखर्जी समिति

14. Ikea __ भारत में अपना पहला स्टोर कहाँ खोल रहा है ?

Ans. हैदराबाद

15. सेवलॉन के नए ब्रांड एंबेसडर कौन है?

Ans. साइना नेहवाल

16. बचपन की देखभाल और शिक्षा नीति केन्द्र सरकार द्वारा अधिसूचित __कम उम्र के बच्चों के लिए है

?

Ans. छह वर्ष से कम उम्र के

17. हनीफ मोहम्मद एक __ प्रसिद्ध था ?

Ans. क्रिकेटर

18. कृष्णा पुष्कर __ के साथ संबंधित है .?

Ans. दोनों 2 और 3

19. __ राज्य में धान की खरीद के लिए आधार कार्ड को अनिवार्य बनाने का फैसला किया है?

Ans. ओडिशा

20. वॉट लाइस बिट्वीन अस - पुस्तक के लेखक कौन है?

Ans. नयोमी मुनावीरा

21. मातृत्व लाभ (संशोधन) विधेयक, 2016 साल __ के मातृत्व लाभ अधिनियम में संशोधन करना

चाहता?

Ans.1961

22. श्रीलंका और ___ ने कोलंबो में एक वित्तीय सिटी सेंटर के निर्माण के साथ आगे बढ़ने के लिए एक

त्रिपक्षीय समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।

Ans. चीन

23. कौन माइक्रोसॉफ्ट इंडिया रिसर्च लैब के प्रबंध निदेशक बेंगलुरु में नियुक्त किया गया है

Ans. श्रीराम राजामानी

24. किस राज्य में पहली संविधान (122 वां संशोधन) (जीएसटी) विधेयक, 2014 पुष्टि करने के लिए

बन गया?

Ans. असम

25. भारत की यात्रा पर आने चीन वांग यी कौन है

Ans. चीन के विदेश मंत्री

26. लगातार चार स्वर्ण पदक जीतने वाले पहले तैराक का नाम है?

Ans. माइकल फेल्प्स

27. प्रसिद्ध पाकिस्तानी क्रिकेटर, लिटिल मास्टर, का नाम नाम जिन का हाल ही मे निधन हो गया है

?

Ans. हनीफ मोहम्मद

28. कुडनकुलम परमाणु ऊर्जा संयंत्र __ की मदद से विकसित किया गया है

Ans. रूस

29. ___ राज्यों के लिए आवास और शहरी गरीबी उपशमन (एचयूपीए) मंत्रालय शहरी गरीबों के

लिए 37013 से अधिक मकानों के निर्माण को मंजूरी दे दी दें।

Ans. कर्नाटक और हरियाणा

30. इंडोनेशिया में आयोजित आतंकवाद पर अंतर्राष्ट्रीय बैठक का विषय क्या था?

Ans. सीमा पार आतंकवाद का मुकाबला

31. रेल बजट __ से केंद्रीय बजट के साथ विलय हो ज़ाएगा ?

Ans. 2017-18

32. पहला रेल बजट __ में पेश किया गया है ?

Ans.1924

33. __ अप्रैल में विश्व व्यापार संगठन के व्यापार सुविधा समझौते (टीएफए) में भारत अनुसमर्थन के

लिए गठन मे आया है ?

Ans. NCTF

34. नैसकॉम ने ___ में अपने स्टार्टअप गोदाम का संचालन शुरू किया है ?

Ans. विशाखापत्तनम

35. अमृत ​​10 वीं फार्मेसी __ में शुरू गयी है ?

Ans. सफदरजंग, नई दिल्ली

36. ___ ने अनन्या डिजिटल बैंकिंग परियोजना शुरू किया है ?

Ans. सिंडिकेट बैंक

37. ___ और कोरिया विकास बैंक सहयोग व्यापार को बढ़ाने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर

हस्ताक्षर किए हैं?

Ans. भारतीय स्टेट बैंक

38. लियोनेल मेसी __ के साथ संबंधित है ?

Ans. फ़ुटबॉल

39. विश्व जैव ईंधन दिवस __ को मनाया जाता है ?

Ans.10 अगस्त

40. ____ शहरी स्थानीय निकायों में महिलाओं को 33% आरक्षण देने का निर्णया लिया है ?

Ans. नगालैंड

41. दीपिका पल्लीकल ___ के साथ संबंधित है?

Ans. स्क्वाश

42. ___ का अधिग्रहण गेमिंग स्टार्टअप बीम है

Ans. माइक्रोसॉफ्ट

43. केंद्रीय मंत्री एम वेंकैया नायडू और जल संसाधन मंत्री उमा भारती ने संयुक्त रूप से __ शहरों में

स्मार्ट गंगा शहर कार्यक्रम का शुभारंभ किया है?

Ans. 10

44. IRDAI हाल ही में आउटसोर्सिंग गतिविधियों और कॉर्पोरेट प्रशासन के दिशा निर्देशों सहित

विभिन्न मानदंडों के उल्लंघन के लिए __ पर 35 लाख रुपये जुर्माना लगाया है?

Ans. भारती एक्सा जनरल इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड

45. भारतीय राष्ट्रीय भुगतान निगम (एनपीसीआई) अपने ग्राहकों के लिए एक मोबाइल आवेदन शुरू

करने के लिए __ साथ करार किया है?

Ans. यूनियन बैंक ऑफ इंडिया

46. ___ मेलबोर्न 2016 के भारतीय फिल्म महोत्सव (आईएफएफ) में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता का पुरस्कार

मिला है?

Ans. नवाजुद्दीन सिद्दीकी

47. ना मुथुकुमार __ एक प्रसिद्ध थे...

Ans. तमिल गीतकार

48. राष्ट्रीय युवा दिवस __ को मनाया गया ...?

Ans. अगस्त 12

49. असम के बाद __में भी जीएसटी विधेयक ध्वनि मत से पारित हो गया. जो की ऐसा करने वाला

दूसरा प्रदेश है

Ans. बिहार

50. पुडुचेरी विधि सम्मत स्थानांतरण डे __ को मानता है ?

Ans. 16 अगस्त