50 Important GK one liners Sept. – Part 250 महत्वपूर्ण जीके सितम्बर - भाग 2

1 How much money has been earmarked for Swadesh Darshan project?
Ans- 450 crore

2 Recently, UN Charter has been translated into ... ?
Ans- Sanskrit

3 What is the number of Urja Mitra Helpline ?
Ans- 14401

4 Which state gives J. C. Daniel award?
Ans- Kerala

5 The first phase of telemedicine services of Employees State Insurance Corporation (ESIC) for providing specialist medical services at a distance to insured workers has been launched in... ?
Ans- Delhi

6 Government has decided to set up __ start-up centres across India?
Ans- 6

7 Name the movie which has won best Film honour at 1st BRICS Film Festival ?
Ans- Thithi

8 Which city is hosting the 28th ASEAN Summit ?
Ans- Vientiane

9 What is the capital of Laos ?
Ans- Vientiane

10 What is the currency of Laos?
Ans- Lao kip

11 Where is Majuli district ?
Ans- Assam

12 International Literacy Day is observed on.. ?
Ans- September

13 Which city is hosting BRICS Wellness Workshop 2016?
Ans- Bangalore

14 India and ___ have signed Air Services Agreement under Open Sky Policy
Ans- Greece

15 Recently, Ghost snake species discovered in ___ ?
Ans- Madagascar

16 Laos is hosting ASEAN summit no.. ?
Ans- 14

17 Where is Pollavaram irrigation project ?
Ans- Andhra Pradesh

18 Who was India’s flag-bearer at the 2016 Summer Paralympic Games?
Ans- Devendra Jhajharia

19 __ decided to link students' examination forms with their Aadhaar numbers?
Ans- Bihar

20 Yaws is caused by
Ans- Bacteria

21 Which of the following city topped the 2016 Swachh Survekshan for rural India under Hills category?
Ans- Mandi, Himachal Pradesh

22 Which of the following city topped the 2016 Swachh Survekshan for rural India under Plains category?
Ans- Sindhudurg, Maharashtra

23 _ has received Best Horticulture State award at 9th Agricultural Leadership Summit 2016.
Ans- Haryana

24 Name the state that bagged 2016 best agriculture state award at 9th Agricultural Leadership Summit 2016.
Ans- Odisha

25 ___ campaign has been launched by Union Government to promote the use of natural gas in India?
Ans- Gas4India

26 The world’s first driverless bus service has started in ...?
Ans- France

27 Who is the author of the book - Imagine Me Gone ?
Ans- Adam Haslett

28 First IoT (Internet of Things) India Congress-2016 held at ... ?
Ans- Bengaluru

29 Theme of 2016 United Nations’ International Literacy Day (ILD) ... ?
Ans- Reading the past, writing the future

30 Who has been appointed as the part-time chairperson of Unique Identification Authority of India (UIDAI)?
Ans- J Satyanarayana

31 __ has been launched by the Union Government for Indian students studying abroad?
Ans- Madad

32 Name the sportsperson who has been nominated by the Wrestling Federation of India for the Padma Bhushan ?
Ans- Sushil Kumar

33 Majuli recently became the first island district of India. Majuli is located in which of the following states?
Ans- Assam

34 Which bank recently introduced the Software Robotics for power banking operations?
Ans- ICICI Bank

35 President Pranab Mukherjee gave his approval to the Constitution 122nd Amendment) (GST) Bill, 2014 as per Article ___ of Constitution of India?
Ans- Article 111

36 Anjum Chopra is related with... ?
Ans- Cricket

37 Which state has launched Scooty for College Girls Scheme ?
Ans- Jammu and Kashmir

38 Recently, Gujarat Governor OP Kohli took additional charge of the Governor of ... ?
Ans- Madhya Pradesh

39 Name the two states where subsidized helicopter services in ten sectors have been approved by Union Government ?
Ans- Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh

40 Name the weather satellite has been successfully launched by ISRO into a Geosynchronous Transfer Orbit (GTO)?
Ans- INSAT-3DR

41 Who is Stuart Blackburn ?
Ans- Writer

42 __ is the offshore patrolling (OPV) vessel ?
Ans- Sarathi

43 The Odisha government has launched the construction workers pension scheme, which ensures financial assistance of ___ rupees per month to all registered ?
Ans- 300

44 Who is Nagaland Chief Minister ?
Ans- T R Zeliang

45 Six Machine is the autobiography of ... ?
Ans- Chris Gale

46 Where is Baira Siul power station ?
Ans- Himachal Pradesh

47 What is the capital of North Korea ?
Ans- Pyongyang

48 Pankaj Advani is related with... ?
Ans- billiards

49 The World Bank and the __ have agreed to strengthen cooperation, especially in infrastructure.
Ans- New Development Bank

1. कितना पैसा स्वदेश दर्शन परियोजना के लिए निर्धारित किया गया है?
Ans- 450 करोड़

2. हाल ही में, संयुक्त राष्ट्र चार्टर ___में अनुवाद किया गया है ?
Ans- संस्कृत

3. ऊर्जा मित्रा हेल्पलाइन का नंबर क्या है?
Ans- 14401

4. कौन सा राज्य जेसी डैनियल पुरस्कार देता है?
Ans-केरल

5. बीमित श्रमिकों के लिए एक दूरी पर विशेषज्ञ चिकित्सा सेवाएं प्रदान करने के लिए कर्मचारी राज्य बीमा निगम (ईएसआईसी) के टेलीमेडिसिन सेवाओं का प्रथम चरण __ में शुरू किया गया है ?
Ans-दिल्ली

6. सरकार __ स्टार्टाप केंद्र भारत भर में स्थापित करने का निर्णय लिया है?
Ans- 6

7. ___ 1 ब्रिक्स फिल्म समारोह में सर्वश्रेष्ठ फिल्म का सम्मान जीता है ?
Ans- तिथि

8. कौन सा शहर 28 वें आसियान शिखर सम्मेलन की मेजबानी कर रहा है?
Ans- वियनतियाने

9. लाओस की राजधानी क्या है?
Ans- वियनतियाने

10.लाओस की मुद्रा क्या है?
Ans- लाओ किप

11. माजुली जिला कहां है?
Ans- असम

12. अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस के अवसर पर मनाया जाता है ..?
Ans- 8 सितंबर

13. ब्रिक्स कल्याण कार्यशाला 2016 की मेजबानी ___ कर रहा है ?
Ans- बैंगलोर

14. भारत और ___ खुला आकाश नीति के तहत हवाई सेवा करार पर हस्ताक्षर किए हैं
Ans- यूनान

15. हाल ही में, भूत साँप प्रजाति का __ में पता चला ?
Ans- मेडागास्कर

16. लाओस आसियान शिखर सम्मेलन ___ कीमेजबानी कर रहा है ?
Ans- 14

17. पोल्लावारम सिंचाई परियोजना कहां है?
Ans- आंध्र प्रदेश

18. 2016 ग्रीष्मकालीन पैरालम्पिक खेलों में भारत के झंडे-वाहक कौन था?
Ans- देवेंद्र झझारिया

19. __ उनकी आधार संख्या से छात्रों के परीक्षा फार्म लिंक करने का फैसला किया?
Ans- बिहार

20. याज ___ के कारण होता है
Ans- जीवाणु

21. निम्न में से कौन सा शहर पहाड़ श्रेणी के अंतर्गत ग्रामीण भारत के लिए 2016 स्वच्छ सुर्वेक्षण में नंबर 1 है?
Ans- मंडी, हिमाचल प्रदेश

22. निम्न में से कौन सा शहर मैदानों श्रेणी के अंतर्गत ग्रामीण भारत के लिए 2016 स्वच्छ Survekshan में सबसे ऊपर है?
Ans- सिंधुदुर्ग, महाराष्ट्र

23. _ 9 वीं कृषि लीडरशिप समिट 2016 को बेस्ट बागवानी राज्य पुरस्कार प्राप्त हुआ है।
Ans-हरयाणा

24. कृषि लीडरशिप समिट 2016 में सबसे अच्छा कृषि राज्य पुरस्कार __ ने जीता नाम है ?
Ans-ओडिशा

25. भारत में प्राकृतिक गैस के उपयोग को बढ़ावा देने के लिए अभियान ___ केंद्र सरकार द्वारा शुरू किया गया है ?
Ans-Gas4India

26. दुनिया की पहली ड्राइवर बिना बस सेवा __ में शुरू की गयी है ?
Ans-फ्रांस

27. इमॅजिन मी गॉन - पुस्तक के लेखक कौन है ?
Ans-एडम हसलेटट

28. पहला IoT (इंटरनेट ऑफ थिंग्स) भारतीय कांग्रेस-2016 में आयोजित हुआ ?
Ans-बेंगलुरू

29. 2016 में संयुक्त राष्ट्र के अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस (आईएलडी) की थीम ...?
Ans-रीडिंग दा पास्ट, राइटिंग दा फ्यूचर

30. कौन भारतीय विशिष्ट पहचान प्राधिकरण (यूआईडीएआई) के अंशकालिक अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया है?
Ans-जे सत्यनारायण

31. __ विदेशों में अध्ययन के भारतीय छात्रों के लिए केंद्र सरकार द्वारा शुरू की गई है?
Ans-मदद

32. खिलाड़ी का नाम जिस को पद्म भूषण के लिए भारत कुश्ती महासंघ द्वारा नामित किया गया है ?
Ans-सुशील कुमार

33. माजुली हाल ही में भारत की पहली द्वीप जिला बन गया। माजुली निम्न राज्यों में से है जो में स्थित है?
Ans-असम

34. कौन सा बैंक ने हाल ही में बैंकिंग परिचालन के लिए सॉफ्टवेयर रोबोटिक शुरू किया है ?
Ans-आईसीआईसीआई बैंक

35. राष्ट्रपति प्रणब मुखर्जी ने जो के संविधान ___ के अनुच्छेद के अनुसार संविधान 122 वां संशोधन करने के लिए अपनी सहमति) (जीएसटी) विधेयक, 2014 को दी?
Ans-अनुच्छेद 111

36. अंजुम चोपड़ा ___ के साथ संबंधित है ...?
Ans-क्रिकेट

37. किस राज्य ने स्कूटी कॉलेज गर्ल्स योजना का शुभारंभ किया गया है?
Ans-जम्मू और कश्मीर

38. हाल ही में, गुजरात राज्यपाल ओपी कोहली ने ... के राज्यपाल का अतिरिक्त प्रभार संभाल लिया है?
Ans-मध्य प्रदेश

39. दो राज्यों के नाम जहां दस क्षेत्रों में रियायती हेलीकॉप्टर सेवा केन्द्र सरकार द्वारा अनुमोदित कि गयी है ?
Ans-जम्मू एवं कश्मीर और हिमाचल प्रदेश

40. मौसम उपग्रह का नाम जिस को सफलतापूर्वक एक भू-तुल्यकालिक स्थानांतरण कक्षा (जीटीओ) में इसरो द्वारा छोड़ा गया है?
Ans-इनसैट-3DR

41. स्टुअर्ट ब्लैकबर्न कौन है?
Ans-लेखक

42. __ अपतटीय गश्ती (ओपीवी) पोत है?
Ans-सारथी

43. ओडिशा सरकार निर्माण श्रमिकों को पेंशन योजना शुरू ? है, जो सभी पंजीकृत को ___ रुपये प्रतिमाह की वित्तीय सहायता सुनिश्चित करता है
Ans-300

44. नगालैंड के मुख्यमंत्री कौन है?
Ans-टी.आर.जेलियांग

45. सिक्स मशीन ___ की आत्मकथा है ...?
Ans-क्रिस गेल

46. बैरा स्यूल पावर स्टेशन कहां है?
Ans-हिमाचल प्रदेश

47. उत्तर कोरिया की राजधानी क्या है?
Ans-फियोंगयांग

48. पंकज आडवाणी ___ के साथ संबंधित है ...?
Ans-बिलियर्ड्स

49. विश्व बैंक और __ सहयोग को मजबूत करने के लिए, विशेष रूप से बुनियादी ढांचे में सहमति व्यक्त की है।
Ans- न्यू डेवेलपमेंट बॅंक