50 Spotting the errors for IBPS exams50 भारतीय स्टेट बैंक पीओ पूर्व के लिए त्रुटियों का पता लगाना

1. Rani said (1)/ that her father (2)/ had allowed her to sleep over (3)/ at my house today night. (4)/ No error (5)
Ans: 4 
Explanation: The correction is in the usage today night. The correct word to be used here would be ‘tonight’. Today is a general term to explain the entire day, including this moment also, however, night is more specific, hence today is not applicable here. And the appropriate word replacing ‘today night’ would be ‘tonight’.

2. I can’t come to (a)/ you now because a lot of works(b)/ remains to be done(c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: 
Work is considered to be uncountable. It will not form the plural works. “A lot of work”  will be used.

3. All the evidences (a)/ against him were (b)/ rejected by the High Court. (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: 
Evidences is incorrect. Evidence is the correct word. 

4. It has been (a)/ twenty years ago(b)/ I first heard that song. (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Replace ago by since

5. Commander’s-in-chief orders(a)/ arrived late and the (b)/forces had to retreat. (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: The apostrophe is used in the incorrect place. „Commander-in-chief ‟s orders‟ will be used. To make a possessive the apostrophe and s is used with the last word.

6. There are many important details(a)/ to attend to before this(b)/ book got printed. (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: With before (time clause) simple present is used.So replace got by „gets‟

7. Along the northern frontier(a)/ of India is seen the Himalayas(b)/ mighty in their splendour (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Himalayas are plural so plural verb are will be used in place of is.

8. The recommendations(a)/ of the committee that the age (b)/ should be lowered down immediately was not accepted (c)/No error(d) 
Ans: 3
Explanation: Subject is „The recommendations”which is plural so were will be used instead of was

9. Shruti was accused (a)/ of sitting at the fence(b)/ by her husband when he was in trouble (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Sitting at the fence is incorrect.Its an error of idioms. Sitting on the fence will be used. It means to be neutral

10. The university(a)/ has invited alumnus (b)/ to the annual functions (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Alumnus is incorrect. Alumini will be used which is the correct plural.

11. Mary is(a)/ so well suited to be an attorney. (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: So has been used unnecessarily. Elimanate so.

12. The Government(a)/ is likely to announce an interim measures(b)/ to check inflation (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: „An interim meansures‟ is incorrect. Use „An interim measure‟/ „interim measures.‟

13. He introduced(a)/ his fiance to the (b)/ guests present at the banquet (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Fiance(used for males) is incorrect. Fiancee (used for females) will be used.

14. Have you (a)/ deposited the proceed (b)/ in the Bank or not? (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Proceed is the verb meaning to move ahead. Proceeds is the noun. And proceeds will be used here.

15. She has fallen (a)/ off with the boy(b)/ she wanted to marry (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Replace off by out.Fall out means to become detatched and separate

16. Even after(a)/ taking tuition my (b)/ daughter is not at the home in Physics (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: “At the home”is incorrect. The correct phrase is at home which means to be comfortable in something.

17. The student(a)/ turned the deaf ear to the advice of his teacher (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: “Turned the deaf ear”is incorrect the correct idiom is “turn a deaf ear”.It means not to pay attention.

18. Besides he is (a)/ working hard, his success (b)/ is out of the question (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: Besides is incorrect.Use although.

19. He is running (a)/ temperature since last Friday and doctors (b)/ suspect that he is down with typhoid (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: „Isrunning‟is incorrect present perfect continuous will be used.”Has been running”will be used..

20. Travel agents around the world(a)/ have come to rely on computers to book seats(b)/ in air flights or rooms in hotels.(c)/No error(d)
Ans: d
Explanation: No error

21. She expressed(a)/ her gratitudes to all those(b)/ who had supported her (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Gratitudes is incorrect. Use gratitude.

22. The CEO has propped (a)/ a new policy requiring that employees should(b)/ retain all pensions indefinitely or be allowed to cash them in at retirement. (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: Propped is incorrect proposed will be used.

23. When the meeting (a)/ was over, he was very tired(b)/ so that he went home immediately (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: Remove that.

24. Manju told to the teacher(a)/that she couldn’t come (b)/ for the rehearsals. (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: Remove to after told.

25. Although his poor (a)/ education, he succeeded (b)in becoming wealthy. (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: Replace although by despite

26. The survey showed(a)/ that children are more much psychologically stable when raised in a family with two parents than in (b)/ a family where one parent only cares for the child. (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Replace more much by much more.

27. Such rules(a)/ do not apply to (b)/ you and I (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: Replace I by me. After to the objective pronoun is used.

28. The team was now(a)/ in the field and (b)/ about to take their place (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: Replace their by its as the team is singular.

29. As the examination day approached (a) the student is under a tremendous pressure to make sure (b) that the syllabus was revised at least once. (c) /No error(d)
Ans: b
Explanation: The sentence is in past tense so replace is by was.

30. She said (a)/ she’d get here(b)/ whether by train and by flight. (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: With whether we do not use and we use or

31. Who does (a)/ go there(b)/ now-a-days? (c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: Who goes there nowadays? This is the correct sentence

32. He brought(a)/ glory to India by (b)/winning World Cup in the year 2000. (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: Use the before world cup. Before names of important trophies the is used

33. It is about time (a)/ you have taken(b)/ your children to a good coaching centre(c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: With sentences beginning with its time/ its high time the latter part of the sentence will be is simple past tense.So “ you have taken”will be replaced by “You took”

34. Dipali arrived, (a)/ did all the preparation and(b)/ then has called up one of her intimate friends(c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: The sentence contains a lot of action done in the past one after another so simple past will be used throughout the sentence.Replace „has called‟ by „called.‟

35. His secret connections(a)/ with the smugglers (b)/ has brought him under a cloud(c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: The subject is “secret connections” which is plural so have will be used and not has

36. Many a bride(a)/ have been burnt(b)/ and killed for dowry(c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Many a + singular noun+ singular verb……This is the structure. So Replace have by has.

37. Each of these players(a)/ have been warned(b)/ not to repeat the silly mistake(c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Each of + Plural noun/pronoun+ singular verb………..This is the structure. So Replace have by has.

38. What nice mother(a)/ she is, because she takes care(b)/ of every small need of her children(c)/No error(d)
Ans: a
Explanation: Use a before nice.Use “what a nice mother”

39. Betty has a(a)/ term paper to write and she (b)/ has a lab report to finish too (c)/No error(d)
Ans: d
Explanation: No error

40. If a hotel is(a)/ very expensive, it does not(b)/mean that its services is the best (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: Services are plural so “services are the best ” will be used

41. Governments and businesses (a)/ must reduce its own energy use and promote conservation(b)/to their citizens and employees (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: The subject is “Governments and businesses”so the subject is plural. Therefore pronoun their will be used in place of its

42. If the allegations made(a)/ against him are found to be true(b)/ he could face rigorous imprisonment (c)/No error(d)
Ans: d
Explanation: No Error

43. On discovering(a)/ that it was a forgery he tear up the (b)/agreement he had signed (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Use tore in place of tear.The sentence is in past tense (Tear-Tore-Torn) 

44. Networking with(a)/ professionals certainly helps a lot(b) when you first start your career. (c)/No error(d)
Ans: d
Explanation: No error.

45. George lost more (a)/ than 20 kilograms since having an(b)/ operation truncating his stomach three years ago. (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: With since simple past is used. Replace “having an”by “he had an”

46. At school, Munnu(a)/ is antisocial and quiet, but(b)/at the home she is a bubbly child. (c)/No error(d)
Ans: d
Explanation: No error

48. Sanjeev Kapoor’s food cake(a)/ , a cholesterol-free cake, solves the problem of how(b)/ to bake a cake for a health- conscious family. (c)/No error(d)
Ans: d
Explanation: No error

49. Rajiv has won a prize of (a)/ two million dollars which (b)/ has to be shared (c)/ with all his team members. /(c)No error(d)
Ans: c
Explanation: Replace with by among

50. His love for basketball(a)/, long legs, and athletic talent(b)/ makes him well suited for a place on the high school basketball team.(c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: The subjects are plural(His love for basketball, long legs, and athletic talent) so a plural verb make will be used.

51. Two disabled children(a)/, one with crutches(b)/ and the other one with a wheelchair, enters the class on Monday. (c)/No error(d)
Ans: c
Explanation: Replace enters by entered if the sentence is to be taken in past tense. And if it is to be taken in future tense then the subject is plural use enter

52. His smoking habit has(a)/ done seriously and potentially(b)/ fatal damage to his lungs. (c)/No error(d)
Ans: b
Explanation: Adverbs will not be used. Adjectives will be used. So serious and potential will be used.

 

 

 

1. रानी (1) / कि उसके पिता (2) / की इजाजत दी थी उसके (3) / मेरे घर पर आज रात में सोने के लिए कहा। (4) / कोई त्रुटि (5)
उत्तर: 4

स्पष्टीकरण: सुधार उपयोग आज रात में है। सही शब्द यहां इस्तेमाल किया जा करने के लिए 'आज रात' होगा। आज भी, तथापि, रात अधिक विशिष्ट, है इसलिए आज यहां लागू नहीं है एक सामान्य शब्द पूरे दिन के समझाने के लिए, इस समय भी शामिल है। और उचित शब्द 'आज रात' की जगह 'आज रात' होगा।