Must Read Articles


SBI Clerk Pre 2016

Directions (71-80): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions Once upon a time, there lived a washerman in a village. He had a donkey by the name of Udhata. He used to carry loads of clothes to the river bank and back home everyday. The donkey was not satisfied with the food, that was given to him by his master to eat. So he wandered into the nearby fields stealthily 

and ate the crops growing there. Once, the donkey, while wandering around, happened to meet a fox. Soon, both of them became friends and began to wander together in search of delicious food.  One night, the donkey and the fox were eating watermelons in a field. The water-melons were so tasty, that the donkey ate in a large quantity. Having eaten to his appetite, the donkey became so happy that he was compelled by an intense desire to sing. He told the fox that he was in such a good mood that he had to express his happiness in a melodious tone. "Don't be a fool. If you sing, the people sleeping in and around this field will wake up and beat us black and blue with sticks:' said the fox worriedly. "You are a dull fellow", the donkey said hearing the words of fox. "Singing makes one happy and healthy. No matter what comes, I'll definitely sing a song." The fox became worried to see the donkey adamant to sing a song in the midst of the field, while the owner was still sleeping only a little distance away. Seeing his adamance he said to the donkey, "Friend, wait a minute before you start. First, let me jump over to the other side of the fence for my safety." Saying so the fox jumped over to the other side of the fence without losing a moment. The donkey began in his so-called melodious tone. Hearing, suddenly, a donkey braying in the field, the owner woke up from his sleep. He picked up his stick lying by his side and ran towards the donkey who was still braying happily. The owner of the field looked around and saw the loss caused by the donkey. He became very angry and beat him so ruthlessly that the donkey was physically incapacitated temporarily. He, somehow, managed to drag himself out of the field with great difficulty The fox looked at the donkey and said in a sympathetic tone, "I'm sorry to see you in this pitiable condition. I had already warned you, but you didn't listen to my advice." The donkey too realised his folly and hung his head in shame

71. Why did donkey want to sing?

a) Donkey was so happy that he was compelled by an intense desire to sing.

b) He wanted to wake up the people sleeping around.

c) Fox told the donkey to sing a song.

d) He wanted to prove that he was a good singer.

e) None of the above.

Ans:A

72. What was donkey’s reaction when fox suggested him not to sing a song?

a) Donkey agreed with fox and did not sing a song.

b) Donkey chose to dance instead of singing a song.

c) Donkey became angry and did not talk to fox after that.

d) Donkey didn’t pay attention to fox words and sang a song.

e) None of the above.

Ans: D

73. What happened when donkey sang a song?

a) The fox clapped for the donkey.

b) The villagers praised donkey and gave him a gift.

c) The fox started dancing.

d) The owner woke up and beat the donkey ruthlessly.

e) None of the above.

Ans: D

74. How did donkey came to know the fox?

a) Both were childhood friends.

b) Donkey happened to meet the fox in the field while wandering around in the search of delicious food.

c) They used to work together for the washerman from the starting.

d) Fox once saved donkey life.

e) None of the above.

Ans: B

75. Which of the following statement is false according to the passage?

a) The donkey realized his mistake in the end.

b) The donkey was not satisfied with the food given to him by his master.

c) Donkey didn’t want to sing but he was compelled to do that.

d) The owner of the field woke up after hearing to the donkey’s voice.

e) None of the above.

Ans: C

Directions (76-78): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word / group of words printed in bold as used in the passage. 

76. Stealthily

a) Superstitiously

b) Secretly

c) Honestly

d) Openly

e) Overtly

Ans: B

77. Compelled

a) Discouraged

b) Delayed

c) Suspended

d) Forced

e) Demanded

Ans: D

78. Adamance

a) Easy going

b) Yielding

c) Flexible

d) Mischievous

e) Rigid

Ans: E

Directions (79-80): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of words printed in bold as used in the passage.

79. Folly

a) Stupidity

b) Madness

c) Advanceness

d) Sageness

e) Sharpness

Ans: D

80. Pitiable

a) Miserable

b) Misfortunate

c) Pathetic

d) Honorable

e) Commendable 

Ans: E

Directions (81-85): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) Anything that you touch will turn into gold’- The king was delighted with his good fortune.

(B) Even though he was very rich he always craved for more and more.

(C) Everything he touched turned into gold. He turned trees, grass, tables, chairs, flowers, and vases into gold.

(D) One day, he called his court magician and commanded, Find me a spell that can get me more treasures than I already have.”

(E) King Midas was a very greedy king.

(F) The magician said, “Your majesty, I can give you a power that no one else in this world has.

81. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(a) F

(b) E

(c) B

(d) A

(e)C

Ans: B

82. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) E

(e) D

Ans: B

83. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(a) E

(b) F

(c) D

(d) C

(e) B

Ans: C

84. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

(a)B

(b)G

(c)F

(d)E

(e)C

Ans: B

85. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?

(a)C

(b)A

(c)B

(d)D

(e)F 

Ans: A

Directions (86-90): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is 5). (Ignore errors of punctuation, if any.)

86. 1) Harch Vardhan said he was looking forward/ 2) to serve his roots, as he had spend/ 3) the first 15 year of his life/ 4) in the streets of old Delhi./ 5) No error

Ans: B

Replace ‘serve’ with ‘serving’

87. 1) A family office has to/ 2) execute all tasks related to / 3) manage the wealth of / 4)the upper-rich family./ 5) No error

Ans: C

Replace ‘manage’ with ‘managing’. 

88. 1)Service providers in the financial industry, specially private banks/ 2) and wealth management firms, are increasingly / 3) forced to standardise their / 4) products to optimise profit./ 5) No error

Ans: A

Replace ‘specially’ with ‘especially’

89. 1) Social or impact funds are private equity-like funds/ 2) that pool money from investors/ 3) and put it to work in a portfolio of ventures/ 4) that meet the funds’ objective./ 5) No error

Ans: E

No error.

90. 1) While residential land purchases/ 2)have benefited many investors/ 3) buying land can be risky, / 4) especially for a NRI./ 5) No error

Ans: D

Replace ‘a’ with ‘an’,

Directions (96-100): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete. A camel and a jackal were friends. One day the jackal ____(96)____ his friend to a big sugar-cane farm. It was on the opposite side of a river. After a ____(97)_____ meal the jackal began to howl loudly. The frightened camel pleaded ___(98)____ the jackal not to do so. The jackal said, “Friend, I have this habit after every meal. I cannot help it." Soon the farmers arrived and gave a sound thrashing to the camel. When the camel crossed the river the jackal joined him on his back. In the midstream the camel took a deliberate dip ___(99)___ the water. When the jackal cried out in terror, the camel said casually: "I have the habit of rolling in the water after every meal." The poor jackal was ____(100)___. 96. (a) brought (b) bought (c) took (d) taken (e) invites 97. (a) daily (b) desirous (c) delicacy (d) dinner (e) sumptuous 98. (a) to (b) for (c) on (d) with (e) before 99. (a) onto (b) in (c) within (d) down (e) on 100. (a)sank (b) sinking (c) drowning (d) drowned (e) wetting

96. (a) brought (b) bought (c) took (d) taken (e) invites

Ans: C

97. (a) daily (b) desirous (c) delicacy (d) dinner (e) sumptuous

Ans: E

98. (a) to (b) for (c) on (d) with (e) before

Ans: D

99. (a) onto (b) in (c) within (d) down (e) on

Ans: B

100. (a)sank (b) sinking (c) drowning (d) drowned (e) wetting

Ans: D

एसबीआई क्लर्क पूर्व 2016

एसबीआई क्लर्क पूर्व 2016

    One app for all exams
    Now offering Speed test and Free All exams with real time ranking, English, Reasoning,
    Maths Banking Awareness and Computer Awareness.