Must Read Articles


200 One Word Substitution of asked in previous years -

These one word substitution questions have been asked in various SSC exam since 1997:

1. One who has become dependent on something or drugs?
Ans. Addict (SO (Audit), 1997)

2. Fear of being enclosed in small closed space?
Ans. Claustrophobia (SO (Audit), 1997)

3. Call upon God or any other power (like law) for help or protection
Ans. Invocation (SO (Audit), 1997)

4. Severely abusive writing in journals
Ans. Scurrilous (SO (Audit), 1997)

5. A person who opposes war or use of military force
Ans. Pacifist (SO (Audit), 1997)

6. One not concerned with right or wrong
Ans. Amoral (SO (Audit), 1997)

7. Something no longer in use
Ans. Obsolete(SO (Audit), 1997)

8. Stealthily done (something done in a quiet and secret way in order to avoid being noticed) –
Ans. Surreptitious (SO (Audit), 1997)

9. Words written on a tomb
Ans. Epitaph (SO (Audit), 1997)

10. A person with a long experience of any occupation
Ans. Veteran (SO (Audit), 1997)

11. Something capable of being done
Ans. Feasible (SO (Audit), 2001)

12. A person coming to a foreign land to settle there
Ans. Immigrant (SO (Audit), 2001)

13. Anything which is no longer in use
Ans. Obsolete(SO (Audit), 2001)

14. A person who is unable to pay debts
Ans. Insolvent(SO (Audit), 2001)

15. Capable of being understood in either of two or more possible senses, and therefore not definite
Ans. Ambiguous (SO (Audit), 2001)

16. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of drama –
Ans. Epilogue (SO (Audit), 2001)

17. Act of deceiving somebody in order to make money
Ans. Fraud (SO (Audit), 2001)

18. Flat metal or Porcelain plate fixed on a wall as an ornament or memorial
Ans. Plaque (SO (Audit), 2001)

19. To cut something into two pieces
Ans. Sever (SO (Audit), 2001)

20. Succession of rulers belonging to one family
Ans. Dynasty (SO (Audit), 2001)

21. To seize control of a vehicle in order to force it to go to a new destination or demand something
Ans. Hijack (SO (Audit), 2003)

22. Lasting only for a moment
Ans. Momentary (SO (Audit), 2003)

23. One who is indifferent to pleasure or pain
Ans. Stoic (SO (Audit), 2003)

24. The practice or art of choosing, cooking, and eating good food
Ans. Gastronomy (SO (Audit), 2003)

25. Killing of a child
Ans. Infanticide(SO (Audit), 2003)

26. One who believes in offering equal opportunities to women in all spheres –
Ans. Feminist (SO (Audit), 2003)

27. One who studies election trend by means of opinion polls
Ans. Psephologist (SO (Audit), 2003)

28. A doctor who treats children
Ans. Paediatrician (SO (Audit), 2003)

29. One who can think about the future with imagination and wisdom
Ans. Visionary (SO (Audit), 2003)

30. Give and receive mutually
Ans. Reciprocate(SO (Audit), 2003)

31. A building where an audience sits
Ans. Auditorium (SO (Audit), 2004)

32. The first model of a new device
Ans. Prototype (SO (Audit), 2004)

33. Tough tissues in joints
Ans. Ligaments (SO (Audit), 2004)

34. The study of maps
Ans. Cartography (SO (Audit), 2004)

35. A person who breaks into houses in order to steal
Ans. Burglar (SO (Audit), 2004)

36. The study of the origin and history of words
Ans. Etymology (SO (Audit), 2004)

37. One who can walk on ropes (tightrope walker)
Ans. Funambulist (SO (Audit), 2004)

38. Belonging to all parts of the world
Ans. Cosmopolitan (SO (Audit), 2004)

39. One who hates mankind
Ans. Misanthrope (SO (Audit), 2004)

40. One who goes to settle in another country
Ans. Emigrant (SO (Audit), 2004)

41. Constant efforts to achieve something
Ans. Perseverance (TA (IT & CE), 2004)

42. A person who believes in total abolition of war
Ans. Pacifist (TA (IT & CE), 2004)

43. A four footed animal
Ans. Quadruped (TA (IT & CE), 2004)

44. Ready to believe anything
Ans. Credulous (TA (IT & CE), 2004)

45. That which lasts for a short time
Ans. Transitory (TA (IT & CE), 2004)

46. Indifference to pleasure or pain
Ans. Stoicism (SO (Audit), 2005)

47. A body of persons appointed to hear evidence or judge and give their verdict (decision) –
Ans. Jury (SO (Audit), 2005)

48. The essential or characteristic customs , habits and conventions of a society or community –
Ans. Mores (SO (Audit), 2005)

49. A system of Government in which only one political party is allowed to function –
Ans. Totalitarianism (SO (Audit), 2005)

50. One who collects coins
Ans. Numismatist (SO (Audit), 2005)

51. Violation of something holy or sacred
Ans. Sacrilege (Statistical Invigilator, 2005)

52. A broad road bordered with trees
Ans. Boulevard (Statistical Invigilator, 2005)

53. Animals who live in herds
Ans. Gregarious (Statistical Invigilator, 2005)

54. The murder of parents or near relative
Ans. Parricide (Statistical Invigilator, 2005)

55. A mild or indirect expression substituted for an offensive or harsh one –
Ans. Euphemism (Statistical Invigilator, 2005)

56. One who believes in no government and therefore incites disorder in a state -
Ans. Anarchist (Statistical Invigilator, 2005)

57. One who secretly listens to talks of others
Ans. Eavesdropper (Statistical Invigilator, 2005)

58. Science of diseases
Ans. Pathology (Statistical Invigilator, 2005)

59. One who is beyond reforms
Ans. Incorrigible (Statistical Invigilator, 2005)

60. Concluding part of a literary work
Ans. Epilogue (Statistical Invigilator, 2005)

61. The act of killing whole group of people, especially a whole race
Ans. Genocide (SO(CA), 2005)

62. One who stays away from school without permission
Ans. Truant (SO(CA), 2005)

63. A person without training or experience in a skill or subject
Ans. Novice (SO(CA), 2005)

64. Dissection of a dead body to find the cause of the death
Ans. Autopsy (SO(CA), 2005)

65. The study of religion and religious ideas and beliefs
Ans. Theology (SO(CA), 2005)

66. One who is indifferent to pain and pleasure
Ans. Stoic (SO(CA), 2005)

67. A place where Jews worship according to their religion
Ans. Synagogue (SO(CA), 2005)

68. An area of land that is controlled by a ruler
Ans. Dominion (SO(CA), 2005)

69. One who is greedy
Ans. Voracious (SO(CA), 2005)

70. Simple, fast-spreading plant without flowers or leaves, which can often cause disease –
Ans. Fungus (SO(CA), 2005)

71. Dry weather with no rainfall
Ans. Drought (TA(IT&CE), 2006)

72. Too much official formality
Ans. Red-tapism (TA(IT&CE), 2006)

73. Living together of a man and woman without being married to each other (live in relationship)
Ans. Concubinage (TA(IT&CE), 2006)

74. A place where government / public records are kept
Ans. Archive (TA(IT&CE), 2006)

75. A place where all religions are honoured
Ans. Secular (TA(IT&CE), 2006)

76. Excessive preoccupation with one’s health
Ans. Hypochondria (Statistical Invigilator, 2006)

77. Without risk of punishment
Ans. Impunity (Statistical Invigilator, 2006)

78. Deep in thought
Ans. Pensive (Statistical Invigilator, 2006)

79. A jocular person who is full of amusing anecdotes
Ans. Wag (Statistical Invigilator, 2006)

80. A sly look that is lustful
Ans. Leer (Statistical Invigilator, 2006)

81. Irresistible craving for alcoholic drinks
Ans. Dipsomania (TA(IT&CE), 2006)

82. A hater of mankind
Ans. Misanthrope (TA(IT&CE), 2006)

83. A remedy for all diseases
Ans. Panacea (TA(IT&CE), 2006)

84. Something that is poisonous and unhealthy
Ans. Toxic (TA(IT&CE), 2006)

85. The worship of idols or images
Ans. Idolatry (TA(IT&CE), 2006)

86. A place where nuns live and work
Ans. Convent (SO (CA), 2006)

87. Violation of something holy and sacred
Ans. Sacrilege (SO (CA), 2006)

88. One who destroys images or attacks popular beliefs
Ans. Iconoclast (SO (CA), 2006)

89. Feeding on food made of both plant and flesh
Ans. Omnivorous (SO (CA), 2006)

90. A woman having more than one husband at the same time
Ans. Polyandry (SO (CA), 2006)

91. A den for small animals
Ans. Hutch (SO (CA), 2006)

92. To take back, withdraw or renounce
Ans. Recant (SO (CA), 2006)

93. The habit of always admiring oneself
Ans. Narcissism (SO (CA), 2006)

94. One who intervenes between two or more parties to settle difference –
Ans. Intermediary (SO (CA), 2006)

95. One who deserts his principle or believes
Ans. Renegade (SO (CA), 2006)

96. Property handled down after the death of a person
Ans. Inheritance (SO(Audit), 2006)

97. One who breaks the established traditions and image
Ans. Iconoclast (SO(Audit), 2006)

98. One who believes in that gaining pleasure is the most important thing in life –
Ans. Hedonist (SO(Audit), 2006)

99. Building in which a dead body is kept for a time
Ans. Mortuary (SO(Audit), 2006)

100. Experts in the scientific study of birds
Ans. Ornithology (SO(Audit), 2006)

101. Placing a thing besides another
Ans. Juxtapose (SO(Audit), 2006)

102. One who does not follow the usual way of life
Ans. Bohemian (SO(Audit), 2006)

103. The first public speech delivered by a person
Ans. Maiden speech (SO(Audit), 2006)

104. Wild and noisy disorder
Ans. Pandemonium (SO(Audit), 2006)

105. General view of person’s character
Ans. Profile (SO(Audit), 2006)

106. A person who is in his seventies
Ans. Septuagenarian (SO(CA), 2007)

107. Study of insects
Ans. Entomology (SO(CA), 2007)

108. Military waking up signals in the morning
Ans. Reveille (SO(CA), 2007)

109. The sound of the funeral bell
Ans. Knell (SO(CA), 2007)

110. One who has obstinate and narrow religious views
Ans. Bigot (SO(CA), 2007)

111. One who loves books
Ans. Bibliophile (SO(CA), 2007)

112. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama –
Ans. Epilogue (SO(CA), 2007)

113. Causing or ending in death
Ans. Fatal (SO(CA), 2007)

114. A group of girls
Ans. Bevy (SO(CA), 2007)

115. Belief that war and violence are unjustified
Ans. Pacifism (SO(CA), 2007)

116. A wall built to prevent the sea or a river from flooding an area
Ans. Dyke (TA(IT & CE), 2007 )

117. A specialist who tests eyesight
Ans. Optometrist (TA(IT & CE), 2007 )

118. Commencement of adjacent words with the same letter
Ans. Alliteration (TA(IT & CE), 2007 )

119. One who walks in sleep
Ans. Somnambulist (TA(IT & CE), 2007 )

120. A government by officials
Ans. Bureaucracy (TA(IT & CE), 2007 )

121. Of very bad morals ; characterized by debasement or degeneration –
Ans. Depraved (SO(Audit), 2007)

122. Body of a human being or animal embalmed for burial
Ans. Mummy (SO(Audit), 2007)

123. Something which cannot be believed
Ans. Incredible (SO(Audit), 2007)

124. A method which never fails
Ans. Infallible (SO(Audit), 2007)

125. A place where birds are kept
Ans. Aviary (SO(Audit), 2007)

126. The abandonment of one’s country and cause
Ans. Defection (SO(Audit), 2007)

127. Treatment by means of exercise and massage
Ans. Physiotherapy (SO(Audit), 2007)

128. Bitter and violent attack in words against someone or something
Ans. Diatribe (SO(Audit), 2007)

129. Motion of heads, hands etc., as a mode of expression indicating attitude –
Ans. Gesture (SO(Audit), 2007)

130. To be biased against someone or something
Ans. Prejudice (SO(Audit), 2007)

131. A person who never takes alcoholic drinks
Ans. Teetotaller (SO(Audit), 2008)

132. A tank where fish or water plants are kept
Ans. Aquarium (SO(Audit), 2008)

133. A person devoted to sensual enjoyment, especially that derived from fine food and drink
Ans. Epicurean (SO(Audit), 2008)

134. Inability to sleep
Ans. Insomnia (SO(Audit), 2008)

135. One who believes in giving equal opportunity to women in all fields –
Ans. Feminist (SO(Audit), 2008)

136. To have a very high opinion about oneself
Ans. Conceited (SO(Audit), 2008)

137. Place of burial (especially not in churchyard)
Ans. Cemetery (SO(Audit), 2008)

138. A person who is always hopeful and looks upon the brighter side of things –
Ans. Optimist (SO(Audit), 2008)

139. An occasion of great importance
Ans. Momentous (SO(Audit), 2008)

140. Government by ruler who has unlimited power
Ans. Autocracy (SO(Audit), 2008)

141. One who journeys from place to place
Ans. Itinerant (TA (IT & CE, 2008))

142. That which cannot be called back
Ans. Irrevocable (TA (IT & CE, 2008))

143. The state of being miserable bereft (deprived of or lacking) of all possessions –
Ans. Destitute (TA (IT & CE, 2008))

144. A picture of a person or a thing drawn in such a highly exaggerated manner to cause alaughter
Ans. Caricature (TA (IT & CE, 2008))

145. Belief that God is in everything and that everything is God
Ans. Pantheism (TA (IT & CE, 2008))

146. One who breaks the law
Ans. Transgressor (TA (IT & CE, 2009))

147. That which cannot be captured
Ans. Ungrippable (TA (IT & CE, 2009))

148. Reproducing or memorizing word for word
Ans. Verbatim (TA (IT & CE, 2009))

149. Careful in spending of money, time, etc.
Ans. Economical (TA (IT & CE, 2009))

150. Study of insects
Ans. Entomology (TA (IT & CE, 2009))

151. Science of the race of mankind
Ans. Ethnology (CGL T-1,2010)

152. Detaining and confining something
Ans. Internment (CGL T-1,2010)

153. One who criticizes popular beliefs which he thinks is mistaken or unwise –
Ans. Iconoclast(CGL T-1,2010)

154. Impossible to describe
Ans. Ineffable (CGL T-1,2010)

155. An underhand device resorted to in order to justify misconduct –
Ans. Manoeuvre (CGL T-1,2010)

156. The animals of a particular region
Ans. Fauna (CGL T-1,2010)

157. An emolument over and above fixed salary
Ans. Perquisite (CGL T-1,2010)

158. An unexpected piece of good fortune
Ans. Windfall (CGL T-1,2010)

159. Clues available at the scene
Ans. Circumstantial (CGL T-1,2010)

160. One hides away in a ship or passenger vehicle to obtain a free passage –
Ans. Stowaway (CGL T-1,2010)

161. One who is a citizen not of a country but of the world
Ans. Cosmopolitan (SAS, 2010)

162. Circular building or hall with a dome
Ans. Rotunda (SAS, 2010)

163. The use of many words where only a few are necessary
Ans. Circumlocution (SAS, 2010)

164. A continuous process of change is known as
Ans. Flux (SAS, 2010)

165. An involuntary action under a stimulus is described as a
Ans. Reflex (SAS, 2010)

166. Determine the nature of disease
Ans. Diagnose (CPO, 2010)

167. Occurring at night
Ans. Nocturnal (CPO, 2010)

168. Arrangement in order of occurrence
Ans. Chronological (CPO, 2010)

169. Science of heredity
Ans. Genetics (CPO, 2010)

170. To run away with a lover
Ans. Elope (CPO, 2010)

171. With much liveliness and a sense of purpose
Ans. Jauntily (Investigator, 2010)

172. Seeing something which is not actually present
Ans. Hallucination (Investigator, 2010)

173. The practice of having more than one husband
Ans. Polyandry (Investigator, 2010)

174. Calmness and indifference to suffering
Ans. Stoicism (Investigator, 2010)

175. Person who insists on adherence to formal rules or literary meaning –
Ans. Pedant (Investigator, 2010)

176. Words of similar meaning
Ans. Synonyms (CPO, 2010)

177. To be known for bad acts
Ans. Notorious (CPO, 2010)

178. Belonging to all parts of the world
Ans. Universal (CPO, 2010)

179. One who tends to take a hopeful view of a life
Ans. Optimist (CPO, 2010)

180. Instrument to measure atmospheric pressure
Ans. Barometer (CPO, 2010)

181. The practice of submitting a proposal to popular vote
Ans. Referendum (CGL T-1, 2011)

182. An object or portion serving as a sample
Ans. Specimen (CGL T-1, 2011)

183. Not to be moved by entreaty
Ans. Despotic (CGL T-1, 2011)

184. To renounce a high position of authority or control
Ans. Abdicate (CGL T-1, 2011)

185. Code of diplomatic etiquette and precedence
Ans. Protocol (CGL T-1, 2011)

186. To struggle helplessly
Ans. Flounder (CGL T-1, 2011)

187. Loss of memory
Ans. Amnesia (CGL T-1, 2011)

188. Release of a prisoner form jail on certain terms and conditions&

200 एक पिछले वर्षों में पूछा शब्द प्रतिस्थापन -

asasasas

    One app for all exams
    Now offering Speed test and Free All exams with real time ranking, English, Reasoning,
    Maths Banking Awareness and Computer Awareness.